Checklist stage lopen in Amerika

Begin goed voorbereid aan je stage in Amerika. Op de checklist vind je enkele belangrijke onderwerpen waar je aan moet denken ter voorbereiding van je stage.


 1. Zorg tijdig voor eventuele vaccinaties.

  1. Het Landelijke Coördinatiecentrum Reizigersadvisering geeft algemene informatie over de benodigde vaccinaties per land. Kijk hiervoor op http://www.lcr.nl/.
  2. In de meeste gevallen moet je een afspraak maken bij de regionale GGD voor een persoonlijk vaccinatieadvies. Kijk voor meer informatie op http://www.ggd.nl/. De GGD adviseert deze afspraak tenminste 2 á 3 maanden van te voren te plannen.
 2. Zorg tijdig voor een eventueel visum.

  1. Binnen de Europese Unie heb je geen visum nodig en heb je als Nederlander zonder meer recht op een werk- en verblijfsvergunning. Buiten de EU en voor niet-Nederlanders kunnen andere regels gelden. Kijk voor meer informatie op CIBT Visumdienst.
 3. Zorg voor een geldig paspoort of identiteitskaart.

  1. Een identiteitskaart is alleen toegestaan voor bestemmingen naar landen van de EU: België, Cyprus, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Groot-Brittannië en Noord-Ierland (inclusief de Kanaaleilanden), Hongarije, Ierland, Italië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Malta, Oostenrijk, Polen, Portugal (inclusief Madeira en de Azoren), Slovenië, Slowakije, Spanje (inclusief de Canarische eilanden), Tsjechië en Zweden. Overige landen: Andorra, Liechtenstein, Monaco, Noorwegen, San Marino, Turkije, IJsland en Zwitserland
  2. Een rijbewijs wordt nergens als identificatiemiddel geaccepteerd.
  3. Een paspoort en identiteitskaart dient tenminste geldig te zijn tot na het verblijf.
  4. Indien men naar een land gaat waarvoor een visum verplicht is, dient het paspoort afhankelijk van de bestemming geldig te zijn tot 3, 6 of zelfs 12 maanden na het geplande verblijf.
  5. Voor de aanvraag van een (nieuw) paspoort of identiteitskaart kun je terecht bij je eigen gemeente en duurt ongeveer een week.
 4. Studiefinanciering en beurzen

  1. Je kunt je studiefinanciering behouden indien je als voltijd student blijft ingeschreven staan bij een Nederlandse studie én je stage in het buitenland onderdeel uitmaakt van deze Nederlandse opleiding. Indien je een thuiswonende studiebeurs ontvangt, kun je tijdens je stage in het buitenland een uitwonende studiebeurs aanvragen, zie http://www.duo.nl/.
  2. Als je ingeschreven staat bij een Nederlandse opleiding kun je ervoor kiezen om je OV-kaart in te leveren. In plaats van je OV-kaart kun je dan een vergoeding krijgen. Vraag deze vergoeding 2 maanden voor de ingangsdatum van je verblijf in het buitenland aan met het formulier "OV-vergoeding buitenland". Dit formulier kun je downloaden vanaf http://www.duo.nl/. Als je de vergoeding ontvangt, zorg er dan voor dat je OV-kaart uiterlijk op de vijfde werkdag van de eerste maand waarin je de vergoeding krijgt, inlevert.
  3. Verhuur eventueel je kamer in Nederland tijdens je stage in het buitenland.
  4. Bespreek beschikbare beurzen met je stagebegeleider op school. Alleen de school kan een subsidie-aanvraag voor je indienen. Zie ook de links voor beurzen op http://www.duo.nl/ zoals http://www.beursopener.nl/ en http://www.leonardodavinci.nl/.
 5. Gezondheid

  1. Ga goed verzekerd op reis. Let hierbij op de dekking van je ziektekostenverzekering het buitenland aangevuld met een eventuele reisverzekering. Raadpleeg je ziektekostenverzekeraar en/of reisverzekeraar voor meer informatie.
  2. Neem een eenvoudige EHBO-set mee. Deze kan je beter in je handbagage stoppen aangezien het in de bagageruimten van een vliegtuig erg koud kan worden, met als gevolg dat medicijnen kunnen bevriezen en niet meer bruikbaar zijn. Ook kan het gebeuren dat de bagage (tijdelijk) zoek is en je dus (tijdelijk) geen medicijnen bij de hand hebt.
  3. Als je onder doktersbehandeling bent, kan je beter voor je vertrek je huisarts of specialist raadplegen. Het kan voorkomen dat ziektes in warmere landen verergeren.
  4. Een bezoek aan de plaatselijke tandarts kan risico's met zich meebrengen. Ga daarom voordat je op reis gaat voor controle naar de tandarts.
 6. Geld en reisdocumenten

  1. Bewaar altijd een kopie van je reisdocument(en). De Nederlandse ambassade kan dan sneller voor vervanging zorgen als er sprake is van verlies of diefstal. Bewaar deze kopieën apart van de originelen.
  2. Scan je belangrijke documenten voordat je vertrekt en bewaar deze bestanden in je e-mail account. Op deze manier kan je ze nooit verliezen en heb je ze altijd bij de hand.
  3. Neem genoeg zakgeld mee in de vorm van bijvoorbeeld travellercheques. Let ook op of er sprake is van een vreemde valuta.
  4. Check of je bankpas ook geldig is in het betreffende land. Vraag dit eventueel na bij de bank.
  5. Een creditcard is erg handig in het buitenland.
  6. Zorg ervoor dat je weet hoe je je betaalmiddelen kan blokkeren in geval van verlies of diefstal.
 7. Overig

  Zorg dat je goed op de hoogte bent van de plaatselijke gebruiken. Check bijvoorbeeld een reisgids van het betreffende land zodat je niet onverwachts voor verassingen komt te staan.

Zoek resultatenVragen, Tips & Info!

Ga goed voorbereid naar Amerika ...
Op deze pagina vind je tips en info.


Amerika - >> FAQ's >> Checklist